Rastlinski sladoled Chika - Trajnostna čičerika
Cilj je zmanjšanje podnebnih sprememb in se hkrati bolj zdravo prehranjevati. Veliko raziskovalcev že raziskuje vlogo stročnic v pridelavi in predelavi hrane. Hrana iz stročnic pa mora biti tudi praktična, da jo je mogoče pripraviti na delovnem mestu, na hitro, tudi kot pol-izdelke.
Ključno je povezovanje. Za razvoj prehranskega produkta potrebuješ prostor urejen po HACCP standardu, potrebuješ določeno opremo, nabavne poti, delavce, trg, prodajalno, dostop do kupca. Predvsem je to pomembno za lažji začetek podjetniške poti. Preko sodelovalnega poslovnega modela oziroma kot sopodjetniki, je tej krožni zgodbi vpletenih veliko partnerjev. V lansiranju novega izdelka je pomagala Zadruga Allium, ki gosti razvojno usmerjene mlade sopodjetnike, ki razvijajo nove produkte na Fižolčkovi pot. Fižolčkova pot je iniciativa, ki poskuša uvesti vedno več stročnic v prehrano. Čičerikin sladoled pa ni bil le stvar slaščičarjev in kuharjev ampak tudi znanstvenikov in gospodarstvenikov. Tako so sodelovali tudi True Project, v katerem sodeluje Inštitut Jožef Štefan in preko tega instituta tudi zadruga Allium, ki je del Etri skupnosti. Sodeloval je Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo. Poleg tega je Taj Clar kot naš sopodjetnik bil eden izmed kreatorjev novih prehrambenih produktov ter restavracija Olga, ki je Taju dala na razpolago profesionalne stroje za pripravo sladoleda, s pomočjo katerih je razvil produkt.
Biti sopodjetniki pomeni, da se obnašamo kot, da že imamo svoje podjetje in vodimo kot podjetnik vso dogajanje v sklopu podpornega okolja, ki nudi celotno pravno in finančno oporo. To pomeni, da se intenzivno učimo na določenem področju, kjer že sprejemamo tudi sami odločitve. Na določenih področjih pa te odločitve sprejemamo skupaj z ostalimi sopodjetniki ali z vodstvom Zadruge Allium, ki je del Etri skupnosti.
Do sedaj smo razvili rastlinsko zabelo, razvili smo čičerikin sladoled Chika s tremi okusi: malina, jagoda in domača limona. Ponujamo jo v biorazgradljivi izolacijski embalaži, ki pa jo je potrebno odložiti v biološke odpadke, saj domači kompost ne razvije dovolj visoke temperature za razgradnjo. Pri proizvodnji čičerikinega sladoleda ostanejo ostanki, ki pa jih ne zavržemo, temveč uporabimo za falafel kroglice. Nič namreč ne gre stran pri Dobro z dobrim. Sladoled se pa že ponuja na stojnici na tržnici Moste.